Till hetväggens försvar

rudieMatglädjeLämna en kommentar

matstilleben_rudiethefoodie-9251

Hetvägg – fenomenet att man låter en semla sjunka ner i en tallrik med varm mjölk precis innan man serverar den – tycks väcka starka känslor. Varje år känns det som jag mer eller mindre frivilligt blandas in i diskussioner om denna behandling av semlor är god, lämpligt eller ens accepterbar.

Om det är gott eller inte är ju upp till var och en att själva avgöra (det är dock ett absolut krav att man testar innan man uttalar sig). Men att det kan få ansikten att förvridas, högljudda suckar att dras och munnar att snörpas åt tyder på att det finns ett underliggande allvar i detta.

Jag åt årets första semla/hetvägg igår. Detta kommer säkert uppröra i sig, men låt oss lämna mattraditions-fascismen åt sidan för tillfället. Jag tänkte då att jag verkligen utstuderat skulle ge mig på att beskriva upplevelsen och varför jag tycker det är så förbenat gott.

Och jag kan rapportera följande: Min första tanke var att en hetvägg måste kunna liknas vid att äta ett varmt moln. En varm, otroligt tröstande munfull (ordet tugga passar inte riktigt här) av sötma, mandel, vanilj(?), kardemumma och mjölk. Genom varje lilla luftskrymsle av den ljuvliga vetebullen siprar varm mjölk och gör bullen till en galet mjuk, knappt stabil enhet som försvinner lika fort som den matas in i munnen. Underbart. Jag fattar inte vad som upprör.

Med en skvätt varm mjölk inblandad blir en anspråkslös konsum-semla till riktig lyx. Till och med en dag-två-semla blir alldeles, alldeles underbar.

Semlan, som kontrast, känner jag ofta kan bjuda på besvikelse. Den blir snabbt torr och uppfyller väldigt sällan mina krav på ett bra ratio mellan grädde mandelmassa och bulle. Övervägande bulle i 95% av fallen, där de 5 lyckade procenten oftast finns i de dyrare leden. Å finsemlan har ju andra brister – har du tänkt på att de ofta är både dyrare och mindre än standardsemlan – en dålig kombo.

Men hetväggen slätar ut övertrampen och demokratiserar. Med en skvätt varm mjölk inblandad blir en anspråkslös konsum-semla till riktig lyx. Till och med en dag-två-semla blir alldeles, alldeles underbar.

Så om du är en hetväggs-oskuld, så hoppas jag du testar nu. Och berättar vad du tycker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *